Playstation 4 vs. Xbox One

Det har kallats för spelvärldens ultimata titelkamp. Det handlar förstås om Playstation 4 i den ena ringhörnan och Xbox One i den andra. Vilken konsol vinner kritikernas och spelarnas gunst? Sony och Microsoft, konsolernas tillverkare, har en överväldigande marknadsandel av tv-spelsbranschen, och försäljningen av deras flaggskeppsprodukter kommer att utgöra samtalsämnet under både årsstämmor och i fikarum i flera år framöver. Vi gör en utförlig jämförelse – PS4 vs Xbox One – för att se vilken som egentligen håller högst kvalitet.

RELATERADE ARTIKLAR

Playstation vs xbox

Pris

Playstation 4 och Xbox One ligger tätt intill varandra i pris. Om du går till en vanlig återförsäljare i ett köpcentrum kommer du att få betala i regionen 3 500 kronor för var och en av konsolerna. Playstation 4 brukar ligga ett par hundralappar över Xbox One i pris, men mycket beror på vilka kampanjer som elektronikföretagen kör vid köptillfället. Det är inte ovanligt att se Xbox One säljas för 3 000 kronor medan ett PS4 brukar gå på runt 3 750 kronor. Initialt var fördelningen den omvända. Då inkluderade Xbox One en Kinect-kamera i sitt standardutförande, men Microsoft beslöt sig för att plocka bort kameran och sänka priset.

När du jämför priser behöver du också ta faktorer som fraktkostnad i beaktning. Om du köper produkten hos din lokala återförsäljare slipper du förstås lägga till fraktpriset, men om du beställer din konsol online är det en viktig aspekt. Generellt finns PS4 och Xbox One tillgängliga hos de flesta elektronikkedjor och e-butiker, vilket gör att du sällan behöver betala överpris för en konsol. Se ändå till att alla kostnader är inkluderade innan du gör klart din priskalkyl.

Du behöver också räkna in löpande kostnader för att göra kalkylen fullständig. Playstation Plus och Xbox Live Gold kostar båda en slant i månaden för att kunna låsa upp alla online-funktioner. Sett över ett år är skillnaden i pris marginell – Xbox Live Gold tar 449 kronor i förskottsbetalning medan Playstation Plus begär 480 kronor för samma tidsperiod – men du kan ta en närmare titt på tjänsterna för att se vilket abonnemang som passar dig bäst.

Hårdvara

Playstation 4 och Xbox One innehåller, på det stora hela, likartad hårdvara. Visst, det skiljer en del i specifikationerna hos grafikkorten; PS4 använder sig av GDDR5 RAM, vilket är något vassare än DDR3 RAM hos Xbox Live. Experterna säger ändå att det är en marginell skillnad för en vanlig spelare. När det kommer till processorn är de ännu mer lika. Med en AMD Jaguar x86 som CPU ligger de på en likvärdig nivå hastighetsmässigt. Båda kommer också med en hårddisk på 500 GB som standard. Det ger spelaren gott om plats att spara filer och spelinformation på.

I fråga om utrustning och uttag är konkurrenterna också på samma blad. Båda ger möjlighet att spela upp Blu-Ray och DVD, och det finns förstås uttag för HDMI och optisk SPDIF. Ljudet är en viktig del av spelandet för många gaming-fantaster. Med 7.1-surroundljud kan du koppla in högtalarsystemet hos båda konsolerna och se till att spelupplevelsen blir fulländad. Bildmässigt kan vi konstatera att det finns stöd hos båda konsolerna för 4K Ultra HD, så de kommer inte att kännas föråldrade i första taget.

De medföljande hårddiskarna är lika stora, men om du vill uppgradera med din egen hårddisk har Playstation 4 traditionellt varit mer flexibelt än Xbox One. De förra tillåter nämligen spelare att sätta in sina egna diskar medan de senare har lämnat spelare med alternativet att radera innehållet om de vill spara nya filer när hårddisken är full. Tack vare en mjukvaruuppdatering går det dock numera att koppla in en extern hårddisk via USB-uttaget och få tillgång till mer än den halva terrabyten som ingår i standardpaketet.

Kontroller

Playstation är berömda för sina patenterade DualShock-kontroller, och med PS4 kommer de i en ny upplaga. De fick snabbt många anhängare tack vare den spännande vibrationsfunktionen, och DualShock 4 är seriens mest utvecklade kontroll hittills. De har fått en ny design som skiljer sig från den föregående modellen – men trogna Playstation-fans kommer nog att känna sig hemma ganska snart. Några nya funktioner gör att den särskiljer sig bland konkurrenterna. Den har en pekplatta i mitten av kontrollen som tillåter dig att spela på ett nytt sätt. Dessutom finns det en lampa på baksidan som lyser i olika färger beroende på vad som sker i spelet.

kontroller ps vs xbox

Xbox har också lanserat en ny modell i samband med släppet av Xbox One. Den har ett utseende som inte skiljer sig avsevärt från tidigare modeller, och den som föredrar Xbox-kontrollerna kommer att gilla den här också. Som alltid handlar valet av spelkontroll ofta av tycke och smak. Båda kontrollerna är givetvis trådlösa, så du slipper trassla in dig i sladdar framför tv:n.

En konkret skillnad finns det dock mellan kontrollerna. Xbox-kontrollen drivs av externa AA-batterier som du måste ha tillgång till för att kontrollen ska fungera. Dualshock 4, å andra sidan, drivs av interna, uppladdningsbara batterier. Det gör att du behöver koppla i den i laddaren när batteriet har tagit slut och ladda den i ungefär två timmar innan den är färdig att användas igen. Xbox-kontrollen kräver nya batterier – uppladdningsbara eller ej – men batterierna tenderar att hålla för fler spelsessioner innan de behöver bytas.

Kamera

Kameror och konsoler har utvecklats till en populär kombination, och de har fått symbolisera ett skifte i hur vi använder tv-spel. Bilden av en soffpotatis med ömma tummar har – åtminstone delvis – ersatts av aktiva och lekfulla deltagare i alla åldrar. Därför är det inte så konstigt att både Playstation 4 och Xbox One erbjuder möjligheten att använda en kamera i spelen. Det öppnar upp för alla nya möjligheter som rörelsesensorn innebär.

Playstations variant heter helt sonika Playstation Camera. Den hade en föregångare i Playstation Eye som lanserades redan 2007, så kamera i kombination med konsolspel är inget nytt koncept för Sony. Den senaste varianten har inte bara en utan två kameror på 1280×800 pixlar vardera. Med två kameror kan Playstation Camera känna av rörelser och hitta ett djup i bilden som en kamera inte klarar av. Sony har, till skillnad från Microsoft, aldrig slagit på den stora trumman när det gäller kamera. Istället har det blivit en produkt som fått något mindre marknadsföring.

Xbox Kinect har blivit ett betydligt mer inarbetat namn tack vare en aggressiv marknadsföringskampanj. Den lanserades 2010 och beskrevs som ett nytt steg i tv-spelshistorien. I dag har den också blivit en av Microsofts populäraste produkter, och den kommer förhoppningsvis att få många spelutvecklare att tänka i nya och kreativa banor. Kinect kan enkelt kopplas in i Xbox One med en USB-sladd och den är både röst- och rörelsestyrd.

Kinect beskrivs generellt som en något mer kraftfull produkt än PS Camera sett till hårdvara – och det reflekteras också i prissättningen. Den har en 1080p-kamera som gör bilden kristallklar. Båda produkterna dras dock med ett problem: det finns inte i närheten av lika många titlar anpassade för kamera som det gör för vanliga handkontroller. Det talas om att flera nya spel är på ingående, men i dagsläget är utbudet tunt.

Ingen av tillbehören ingår i ett standardpaket för konsolerna. Microsoft beslöt sig tidigt för att skära bort Kinect och låta spelarna köpa det separat. Samma sak gäller Playstation Camera. Ett Kinect kostar omkring 1390 kronor i dagsläget medan Playstation Camera endast går på drygt en tredjedel av det priset.

Onlinetjänster

Det är internet som har gjort det möjligt för konsolerna att ta steget in i nästa generation. Därför spelar också nätet en huvudroll hos både Playstation 4 och Xbox One. Deras nätverkstjänster finns dels i en gratisversion, dels i en betalvariant. När du kopplar upp din nya konsol mot internet för första gången kommer du att mötas av antingen Playstation Network eller Xbox Live, beroende på vilken konsol du köpt. De låter dig utföra grundläggande saker som att surfa på nätet, skicka meddelanden och ladda ned gratismaterial. Xbox har en något längre lista på funktioner som är inkluderade i den avgiftsfria versionen.

ps network vs xbox live

Om du vill möta andra spelare på nätet – och det är något som en majoritet av alla spelare numera förväntar sig tillgång till – behöver du teckna en prenumeration på någon av konsolernas avgiftsbelagda onlinetjänster. Microsofts alternativ heter Playstation Plus och kom ut lagom till lanseringen av Playstation 4. Xbox variant har varit med längre än så och kallas för Xbox Live Gold. Principen är densamma: den erbjuder mervärdesfunktioner och extramaterial på nätet.

Playstation har tidigare låtit sina spelare möta varandra i multiplayer-läge online utan extra kostnad, men det har nu tillkommit en avgift för att få tillgång till alla funktioner. Möjligheten att möta andra spelare på nätet är bara en del av Playstation Plus. En annan är att ta del av alla gratisspel som Playstation med jämna mellanrum lägger upp för nedladdning. Xbox motsvarighet, Xbox Live Gold, har ett liknande upplägg. Varje månad får du möjlighet att ladda ned ett eller flera populära spel.

Spel

Utan prestigefyllda titlar är konsolerna snudd på värdelösa. Det är spelen som lockar kunder att investera i en PS4 eller Xbox One – och här erbjuder båda imperierna valuta för pengarna. Många av de största spelen finns numera tillgängliga på alla plattformar. Assassin’s Creed- och EA Sports-serierna är ett exempel på det. Det gör att du slipper välja konsol utifrån vilka titlar som finns tillgängliga, och du kan istället koncentrera dig på att bygga upp din spelsamling.

Andra spel är exklusiva för den ena eller andra konsolen. Halo-serien är ett berömt exempel på det. Det utvecklas numera av 343 Industries, som ägs av Microsoft-koncernen, och det har alltid varit tätt förknippat med Xbox-maskinerna. Nästa upplaga av spelet, Halo 5, kommer endast att finnas tillgänglig för Xbox One. Om du anser att Halo är en viktig del av din spelupplevelse har alltså Xbox en fördel.

Playstation har ett givet svar i Gran Turismo-serien. De har tagits fram exklusivt för Playstations räkning och brukar betraktas som ett av de mest framgångsrika racingspelen genom alla tider. Om det är bilsport som du är ute efter – komplett med ratt och växellåda – ligger Playstation 4 bättre till. Det finns förstås många fler spel hos både Xbox och Playstation, och det mesta kokar ned till vilken smak du har och vilken typ av spel som intresserar dig.

Grafik

Om du frågar en genomsnittlig spelare vilken aspekt av spelupplevelsen som är viktigast svarar denne sannolikt – grafiken. Det är upplösningen och detaljrikedomen som är den bästa indikatorn på spelteknologins framsteg. När nu både Microsoft och Sony har spänt musklerna med sina senaste innovationer är en sak säker: grafiken har tagit ett stort steg framåt jämfört med tidigare generationers konsolspel.

I jämförelsen Playstation 4 vs Xbox One är det knivigare att kora en vinnare. Det är i det närmaste omöjligt att uppfatta några skillnader med blotta ögat. Om vågskålen ändå väger över åt något håll, så är det Playstation som går vinnande ur striden. Där finns det fler spel som kan spelas med den höga upplösningen på 1080p och 60 rutor per sekund. Xbox One ligger på den något lägre 900p eller 720p och 30 rutor per sekund, beroende på spel.

Totalt

Playstation 4 och Xbox One utkämpar en jämn match om titeln som världens bästa tv-spelskonsol, och någon entydig vinnare är svår att hitta. Snarare beror favoritskapet på dina preferenser och behov som spelare. Om du planerar att spela ett framgångsrikt FPS-spel som Halo-serien är Xbox One ett bra val; om du föredrar racingserien Gran Turismo bör du välja Playstation 4.

När det gäller hårdvaruspecifikationer är det i stort sett jämnt skägg mellan kombattanterna, som är utrustade med mer eller mindre identiska maskiner. Detsamma gäller möjligheten till onlinetjänster och nedladdningsbart material, där de ligger nära varandra i pris och innehåll. Xbox One har en fördel i Kinect-kameran, som är mer sofistikerad än Playstations motsvarighet, men det ska tas med i beräkningen att den senare inte ens är hälften så dyr.

Grafikmässigt är Playstation 4 strået vassare än Xbox One, men det krävs finkalibrig utrustning för att se någon större skillnad. Slutsatsen blir ändå att båda konsolerna har tagit tv-spelandet ett stort steg framåt – och de lär fortsätta att slåss i toppen av försäljningslistorna i många år framöver.

Køb Viagra Danmark Köpa viagra på nätet Sverige Osta Viagra netistä Köp viagra Sverige Priligy online kaufen ohne rezept Buy Clomid Online in Australia Cheap Acheter Clomid en ligne pas cher